20 Eylül 2009 Pazar

-Mış


bugün bir gazetenin haftalık sanat ekinde adını ilk kez okuduğum yazar, edebiyatçı ve filozof Fransız Alain Finkielkraut "Akıllı Bir Yürek" kitabını çıkarmış ve bu kitapta ideal bir kütüphanede bulunması gereken 9 kitabın ismini vermiş:
*Milan Kundera-Şaka
*Vasili Grossman-Her şey Geçer
*Sebastian Haffner-Bir Almanın Hikayesi
*Albert Camus-İlk Adam
*Philip Roth-İnsan Lekesi
*Joseph Conrad-Lord Jim
*Dostoyevski-Yeraltından Notlar
*Henry James-Washington Meydanı
*Karen Blixen-Babette'nin Şöleni
etrafımda bazı hiç de şahsına münhasır olmayan kişiler arada huzuruma gelip şöyle buyururlar: "Eyy Duygu!! Bana bir kitap öner, ne okuyacağımı bilemiyorum!"
şimdi burada yukarıda yazdıklarımla aslında şu mesajı veriyorum: "okumak okumayı getirir!" (aslında mesaj kaygısı gütmüyordum, ama demek ki okumak düşünmeyi de getiriyormuş arkasında! asıl mesaj bu, çaktırma.)
elimde şuan bulunduğum şehrin sahaflarından topladığım 10 küsür kadar kitap var. listeye bide bunlar eklendi. ama yetiştiremeyecek olma sıkıntısı değil bu, başka bir şey. Bilge Karasu bile demiş: "Hiçbir zaman okunacak kitaplar listesini tam anlamıyla takip edemedim. araya başkaları girdi, birileri çıktı." ehh bize de deryada damla olmanın dayanılmaz hafifliği kalsın öyleyse.
ne okuyacağını bilemeyenlere de bir tavsiye: hiçbir şey bulamıyorsanız, gazete okuyun. dergi okuyun. o da mı olmadı? blogları okuyun. olmadı mı? takvim yapraklarını, reklam broşürlerini okuyun. rüyamda gördüm, okumayı öğrenip de unutmak çok günahmış!!! (siz ancak böyle şeylerle motive olursunuz dimi?)

4 yorum:

ealturk dedi ki...

25 eylül-11 ekim tarihleri arasında da taksim gezi parkında sahaflar buluşması var.İki yakanın sahaflarını buluşturması ve insanların listesinde ulasamadığı kitapları bulabilmeleri adına güzel bir fırsat.

Duysev dedi ki...

ne diyosunnn!!! süper bi haber bu=)
bir de Galeri Apel diye bi yerde kitap sergisi varmış, bu kitaplar alınıp okunabiliomuş falan filan, güzel fırsatlaR sunabilme kapasitesi var.
amma velakin önce Galeri Apel nerde onu bilmek lazım=))

Duysev dedi ki...

GaleriApel Galatasaray hamamının tam arkasındaymış. öyleyse taksime bi kere gitmeyle 2 kuş vurulabilirmiş;)

ealturk dedi ki...

iyiymiş bu haberde hazır gitmişken sahaf buluşması için GaleriApel'e de uğramak farz oldu :)